ARŞİVDEN GÜNIŞIĞINA

İETT, İstanbul’un toplu ulaşım tarihini kitaplaştırdı


BİR ZAMANLAR İSTANBUL Fatih Sultan KAR – Filiz ACAR
İETT’nin 140. yılı anısına 140 fotoğraf

Bu yıl 140. yaşını kutlayan İETT, kendi fotoğraf arşivinden seçtiği 140 fotoğrafla İstanbul’un toplu ulaşım tarihine ışık tutuyor. İETT çalışanlarının eseri olan ve 153 sayfadan oluşan albüm kitap, ‘İETT’nin gerçek tarihini yazan tüm gizli kahramanlara’ ithaf ediliyor.

 

 

İETT fotoğraf arşivinden seçilen 140 karenin yer aldığı ‘Bir Zamanlar İstanbul- İETT’nin 140. yılı anısına 140 fotoğraf’ isimli albüm kitap İstanbul’da toplu ulaşımın nereden nereye geldiğini gözler önüne seriyor. İETT’nin 140. yılına ithafen 140 fotoğrafla özetlenen albüm kitabın içerisinde atlı tramvaydan 1970’li yıllara ulaşım tarihi siyah beyaz fotoğraflarla anlatılıyor.

Atlı tramvaydan troleybüse her şey var
140 fotoğraftan oluşan albüm kitap, 1871 yılına ait ilk fotoğrafla başlıyor. 31 Temmuz 1871 tarihinde çekilen ilk fotoğraf İstanbul’da toplu ulaşımın miladı sayılan atlı tramvayların Azapkapı-Ortaköy hattında hizmete giriş törenini yansıtıyor. Bu tarih, aynı zamanda İETT’nin logosunda yer alan kuruluş tarihini (1871) simgeliyor. Kitap, Dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel’in açılış töreni ile devam ediyor. Ardından Silahtarağa elektrik fabrikası ve elektrikli tramvayların hizmete girişi, ray döşeme çalışmaları, Tramvay ve Tünel işçilerinin başlattığı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk büyük grevi, İstanbul’un ilk otobüsleri, millileşme kutlamaları, İkinci Dünya Savaşı yılları, İETT bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk psikoteknik laboratuarı, bayan biletçiler, troleybüslerin hizmete girişi, İETT işçilerinin üretimi olan ‘Tosun’, Tünel’in elektrifikasyonu, İstanbul, insanlar, araçlar, duraklar ve bütün bir hayat yer alıyor.

Kitap İETT çalışanlarının eseri
İETT Basın Yayın Müdürlüğü’nde görevli Filiz Acar ve kurum fotoğrafçısı Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan kitapta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı’nın birer sunu yazısının yer alıyor. Albüm kitabın sonunda İETT’nin tarihçesi özet kronoloji şeklinde veriliyor.

Zaman Tüneli’nde Yolculuk
Başkan Kadir Topbaş, ‘Zaman Tünelinde Yolculuk’ başlıklı yazısında İETT’nin dünyada yüz yaşını aşmış ender kurumlardan biri olduğunu ve sadece İstanbul’u değil Türkiye’mizi pek çok ilkle tanıştırdığını belirtiyor ve ‘Kitapta yer alan siyah beyaz karelere bakarken geçmişe doğru yolculuğa çıkacak, kendinizi adeta zaman tünelinde hissedeceksiniz. Albümün sonunda yer alan özet kronolojiyi okurken de süreç içerisinde kendini sürekli yenileyen bir kurumla karşılaşacak, İETT’nin insanı, 140 yıldır nasıl bir değer olarak taşıdığını göreceksiniz’ diyor.
 

 

 

 

 








Her Hakkı Saklıdır © 2010 Fatih Sultan Kar       -     www.fatihsultankar.com   -   fatihsultankar@fatihsultankar.com           Tasarım: Türkan Akturan