RİZE VİTRİNİ ( Kitap )
Spor, siyaset, basın, eğitim, kültür, sanat dünyasında ve Rize’nin sosyal hayatında önemli yer tutan 2000 Rizeli’nin biyografisi 'Rize Vitrin” isimli kitapta bir araya geliyor.
Araştırmacı Yazar Fatih Sultan Kar ve Mustafa Karalı tarafından hazırlanmakta olan Rize Vitrini isimli çalışma Osmanlı’dan günümüzde spor, siyaset, basın, eğitim, kültür, sanat dünyasında rüştünü ispatlamış, başarılara imza atmış Rizelilerin biyografileri ve fotoğraflarından oluşuyor.

ARŞİV NİTELİĞİ TAŞIYACAK
Hemşinli Sadrazam Damat Mehmet Ali Paşa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eski Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz, Armatör Ziya Kalkavan,
Şair Veysel Çolak, Futbolcu Şenol Birol, Cihan Alptekin, Aka Gündüz, Rizeli Sadık, Muhtar Çilli gibi Rize'nin yetiştirdiği isimler geniş yer buluyor.
750 sayfadan oluşacak. 'Rize Vitrin”, özel arşiv fotoğraflarıyla da zenginleştirilecek ve bir arşiv niteliği taşıyacak.

RİZE VİTRİNİ 2000 RİZELİ’NİN BİYOGRAFİSİNİ İÇERECEK
Araştırmacı- Yazar Fatih Sultan Kar bu çalışma ile her alanda başarıya ulaşmış Rizelilerin yaşam hikayelerini bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirterek” Rize tarihi ile ilgili araştırmalar yaparken çok farklı ve renkli isimlerle karşılaştım. Bunlardan şu ana değin 1200 ismi çalışmamıza kattık. Rize Vitrini 2000 Rizeli biyografisini içerecek. İlimiz ve ülkemizde söz sahibi olan bu isimleri yarınlara taşımak, gelecek kuşaklara aktarmak birinci hedefimiz. Bu çalışmada mutlaka yer alması gerekir dediğimiz bir isim varsa, fatihsultan.kar@gmail.com adresi ile bize ulaşın. Bu çalışma prestij kitap özelliğinde ve kaliteli bir baskı, grafik tasarım ile gerçekleşecek ve arşivlerin vazgeçilmez bir parçası olacak” dedi.

   

 

YEŞİL ÇAYIN SİYAH BEYAZ SERÜVENİ ( Kitap )
Yeşil yaprağın gizemi...
Bir yanı, başından kar eksilmeyen Kaçkarlar'a, bir yanı hırçınlığı dinmeyen Karadeniz'in deli mavisine bakan Rize'nin halkı her daim telaşlı, aceleci, atak, çalışkan ve esprilidir. Yörenin havası, toprağı, suyudur onları böyle yapan. Erkekleri ne kadar denizciyse kadınları o kadar toprağa bağlıdır. Ve Rize'nin yamaçları 'siyah beyaz fotoğrafları bile yeşile çalar' deyimine uygun şekilde her zaman yeşildir. Rize'de çaydan önce yeşilin adı 'mısır' dır. Bundan başka Rize mandalinası ve portakalı etrafa nam salmıştır. Çay, 1930'lu yılların sonunda Rize'ye gelir ve Rizeli'nin hayatını değiştirir. Doğuştan gurbetçi olan halk bir kurtuluş ümidi olarak sarılır çaya. Dağ, taş gizemli yeşil yaprağın büyüsüyle kaplanınca iklim değişir. Toprağın aile içerisinde kardeşler arasında çok küçük parçalara bölününce geçimi karşılayamaz olur, Rizeli'ye yine gurbet yolları gözükür. Çay tarımı arkada kalanlarca yürütülür.

Rize'de ekonominin bel kemiğini oluşturan çayın 60 yıllık serüveninin siyah beyaz karelerle aşama aşama anlatıldığı, daha önce yayınlanmamış fotoğraf ve belgelerle zenginleştirilmiş kitap yakında okuyucuları ile buluşacak.

   

 

RİZE EĞİTİM TARİHİ ( Kitap )

Araştırmacı Fatih Sultan Kar uzun yıllardır biriktirdiği Rize Eğitim Tarihi ile ilgili fotoğraf ve belgelerden yola çıkarak ‘Talebeden öğrenciye, mektepten okula Rize’de Eğitim Tarihi” isimli bir kitap çalışması için kolları sıvadı.

Kar kitabının daha geniş bir bilgi ve materyallerle hazırlamak için elinde Rize Eğitim Tarihi ile ilgili bilgi belge dokuman olan Rizelilerin ve eğitimini Rize’de yapmış insanların bilgi desteğini bekliyor.

Fatih Sultan Kar hazırlamakta olduğu çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi : Yerel tarih üzerinde yapılan çalışmalarda Rize maalesef üretken bir konumda değildir. Bu tarz çalışmalar daha çok gönüllülük esasına dayanmaktadır. Rize’nin yerel tarihini araştırdığımızda çok önemli görsel materyallerle karşılaşıyoruz. Arşivimde bulunan Eğitim tarihi ile ilgili görseller zenginliği beni bu kitap çalışmasına yöneltti. Rize’nin eğitim tarihini gün ışığına çıkarmak için Tarihçi arkadaşım İshak Güven Güvelioğlu’nun desteği ile çalışma çaılşmalarımı sürdürüyorum. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi Rize’de görev yapmış öğretmenlerin, eğitim görmüş insanların ellerinde bulunan belge, arşiv, fotoğraf ve her türlü dokümanlarından faydalanıyoruz.

Rize Eğitim Tarihi ile ilgili elinde fotoğraf ve belgeler bulunanlar bu çalışmaya katkı sağlamak için fatihsultan.kar@gmail.com mail adresi yoluyla Fatih Sultan Kar ile irtibata geçebilirler.
   
 

Rize’nin Vilayet Oluşu
CUMHURİYET DÖNEMİ RİZE VALİLERİ ( Kitap )

Osmanlı İmparatorluğu döneminde vilayetlerin bir alt yönetim basamağı durumunda olan sancakların varlığına, 20 Nisan 1924 yılında çıkarılan bir kanunla son verilmiş ve bütün sancaklara (çok azı müstesna) vilayet statüsü kazandırılmıştır. Bu tarihten itibaren Rize’de görev yapan Valilerin yaşam öyküleri, çalışmaları  Fatih Sultan Kar’ın “Cumhuriyet Dönemi Rize Valileri” isimli kitapta toplanıyor.

.
   

 

 

 

 
   

Ankara Rize Dernekleri
Federasyonu

Milli Mücadele’nin Çılgın
Rizelileri, Rize’nin düşman İşgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümünde
Fatih Sultan Kar’ın belge
ve fotoğraflarından
özenle hazırladığı
“Kurtuluştan Cumhuriyete Rize” isimli belgesel
fotoğraf sergisiyle
Ankara’da buluştu...
04 - 07 Mart 2010

 

8 Mart Dünya Kadınlar
Günü

8 Mart Dünya Kadınlar
Günü etkinliğinde
Tünel’de fotoğraf
çakimleri yapan
Fatih Sultan Kar....
08.03.2010

 
   
  BAYAR ŞAHİN
Yüküne Ortak Olsam
 
 


FATİH REYHAN
Gözlerun Karayemiş

 
 
RECEBİM
Fitruka
 
 








Her Hakkı Saklıdır © 2010 Fatih Sultan Kar       -     www.fatihsultankar.com   -   fatihsultankar@fatihsultankar.com           Tasarım: Türkan Akturan