Rize, her daim şairlere ilham kaynağı olmuştur.
Halil Bakırcı Rize Belediye Başkanı
“Anılarla dolu çay bahçelerin / Gelin gibi süslü senin her yerin
Silinmez gönlümden asla izlerin / Yine hayalimde sen varsın Rize’m”
Şiir, duygu ve düşüncenin en güzel şekilde anlatılmasıdır. Şairlerin yazdıkları şiirlerde bulundukları ortamdan, mekandan etkilenirler. Bu anlamda Rize bir çok şairin şiirine ilham kaynağı olmuştur. Rize’nin çayı, atmacası, doğal güzellikleri, Rizelinin gündelik yaşamı, misafirperverliği ve neşesi şiirlerle dile getirilmiştir. Rize Belediyesi olarak hizmetlerimiz arasında kültüre, edebiyata da büyük önem veriyoruz.
Fatih Sultan Kar tarafından hazırlanan Rize Şiirleri isimli bu eserle bu güne değin Rize ile ilgili yazılmış en güzel şiirlerden bir seçkiyi yarınlara taşımak, sizlere ulaştırmak istedik. Gurbette çekilen hasretlere ve Rize’deki doyumsuz güzelliklere rehberlik eden bu şiirleri bir solukta okuyacaksınız.
Her dizesi memleket kokan şiirlerden oluşan bu kitabın okunmakla kalmayıp, arşiv değeri taşıyacağına, kütüphanenizde en güzel yeri alacağına ve başucu kitabınız olacağına inanıyorum.
Rize’ye, yeşile yakılmış bu güzel şiirleri sizlere sunmanın mutluluğunu
yaşarken, huzur, mutluluk ve şiir dolu günler dilerim.
“Rize güzel memleket, çay kokayi gül gibi, Rize'ye doymak olmaz, parlayi yildiz gibi”
Fatih Sultan KAR
Rize; dik yamaçlı vadileri, dorukları karlı dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleriyle her daim şairlere ilham kaynağı olmuştur. Kadınıyla erkeği en güzel atma türküleri yaşadıkları coğrafyadan aldıkları ilhamla dillendirmiştir.
Her biri sevginin, hasretin ve derin duyguların ürünü olan bu şiirlerin birçoğu zaman içinde unutuldu, tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Araştırmalarımız sırasında gördük ki Rize, pekçok şairle gönül bağı kurmuş, bu sevda en samimi şekilde dizelere dökülmüş. Bizim buradaki çabamız, Rize için yazılmış en güzel şiirlerden bir güldeste yaparak okurlara sunmak olmuş.
Bu kitapla; Rizeli’nin mizacını ortaya koymaya,
Müziği deli deli, sözleri hep nükteli / Bakışları öfkeli, öfkesi saman yeli
Boyu uzunca olur, burnu biraz bombeli /Tarifimizle çıktı, meydana bir Rizeli
coşkusuna yer vermeye,
Bir kırbaç olur yayın, namert yüzlerde şaklar / Bir deniz olur coşar, kemençeyle ‘Uşaklar’. Kemençede duyarsın, martıların sesini / Kemençede duyarsın, denizin bestesini. Bu tellerde yiğitlik, haykırış, hicran saklı / Bu tellerde en güzel, en ulvi bir an saklı
gurbeti, memleket hasretini yansıtmaya,
Söyle ne olur ana, kurudular mı bari? / Pazar’dan ayrılırken döktüğün gözyaşları /O yaşlar ki gönlüme akacak ilelebet / Şu ölümlü dünyada, başımda iken gurbet
çay’ın Rize şiirindeki vazgeçilmezliğine vurgu yapmaya çalıştık.
Ah gidi seni Rize! çaydan aldın adını / Gülüyor memleketin erkeği ve kadını
Çok senelerden evvel, yetiştin derdimize / Taze tomurcukların neler bahşetti bize
Rize üzerine yazılan şiirleri bir arada sunmayı amaçlayan bu eser, Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep Koyuncu’nun gayretleriyle, Derneğin ‘Rize Şairleri’ serisinin bir ürünü olarak yayınlandı. Kitabın hayat bulmasında katkı sağlayan Recep Koyuncu’ya, seçkiyi büyük bir sabırla ve titizlikle düzenleyen Filiz Acar’a ve İshak Güven Güvelioğlu’na teşekkür ediyorum. |